Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pizza z kawałkami wieprzowiny

Ciasto:

 

  • 300 ml wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 450 g jasnej mąki pszennej
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1 opakowanie suszonych drożdży

     

    Dodatki:

  • 350 g łopatki wieprzowej
  • mąka
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • tymianek
  • tłuszcz
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 10 małych kolb z kukurydzy
  • 1 mały słoik marynowanych cebulek
  • 200 g tartej goudy

 

 

Sposób wykonania:
Z podanych składników dokładnie zagnieść ciasto, które odstawić do wyrośniecia w ciepłe miejsce.
W między czasie mięso pokroić na mniejsze kawałki, które oprószyć solą i smażyć na rozgrzanym oleju po czym doprawić do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i oregano.
Następnie wyrośnięte ciasto jeszcze raz wrobić po czym je rozwałkować i przełożyć do brytfanny wysmarowanej tłuszczem.
Posmarować ciasto roztartymi pomidorami i układać na niej mięso, kukurydzę oraz cebulki.
Posypać  całość startym serem i odstawić ostatni raz na 10 minut.
Po tym czasie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piec około 3 minut.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *