Ciasto:
- 300 ml wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 450 g jasnej mąki pszennej
- 4 łyżeczki cukru
- 1 opakowanie suszonych drożdży
Dodatki:
- 350 g łopatki wieprzowej
- mąka
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz
- oregano
- tymianek
- tłuszcz
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 10 małych kolb z kukurydzy
- 1 mały słoik marynowanych cebulek
- 200 g tartej goudy
Sposób wykonania:
Z podanych składników dokładnie zagnieść ciasto, które odstawić do wyrośniecia w ciepłe miejsce.
W między czasie mięso pokroić na mniejsze kawałki, które oprószyć solą i smażyć na rozgrzanym oleju po czym doprawić do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i oregano.
Następnie wyrośnięte ciasto jeszcze raz wrobić po czym je rozwałkować i przełożyć do brytfanny wysmarowanej tłuszczem.
Posmarować ciasto roztartymi pomidorami i układać na niej mięso, kukurydzę oraz cebulki.
Posypać całość startym serem i odstawić ostatni raz na 10 minut.
Po tym czasie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piec około 3 minut.