Składniki:
- 6 plastrów szynki wieprzowej
- sól
- pieprz
- 2 łyżki mąki
- 1 jajko
- bułka tarta
- olej
- 4 cebule
- 4 plastry gotowanej szynki
- 500 g pieczarek
- 1 pojemniczek śmietany 20%
- 1 pojemniczek śmietany 30%
- sól
- pieprz
- cukier
- sok z cytryny
- kilka plasterków sera gouda
Sposób wykonania:
Mięso oprószyć solą oraz pieprzem po czym obtoczyć w mące, później w jajku a na koniec w bułce tartej, wówczas obsmażyć je na rozgrzanym tłuszczu.
Następnie mięso wyjąć i przełożyć do naczynia żaroodpornego a na tą sama patelnie wrzucić posiekaną cebulę, szynkę pokrojoną w kostkę oraz pieczarki pokrojone w plasterki.
Całość obsmażyć i przełożyć do mięsa.
Obydwie śmietany połączyć ze sobą i doprawić do smaku solą oraz pieprzem po czym zalać nimi mięso.
Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 24 godziny.
Następnego dnia wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec okołóo1,5 godziny.
Na 20 minut przed końcem pieczenia posypać startym serem.