Składniki:
- 1,5 kg schabu środkowego
- 100 g śliwek
- sól
- pieprz
- ½ l wywaru mięsnego
- 1 cebula
- 150 g śliwek suszonych
- czerwone wino
- 2 łyżki mąki
Sposób wykonania:
Mięso nakłuć z obydwu stron i włożyć w nie śliwki popychając aby weszły jak najdalej.
Następnie oprószyć solą oraz pieprzem i przełożyć do brytfanny.
Całość zalać wywarem dodać jeszcze resztę śliwek oraz pokrojoną cebulę.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 60 minut.
W trakcie polewać wytworzonym sosem.
Miękkie mięso wyjąć razem ze śliwkami i cebulą a do sosu dodać mąkę wymieszaną z wodą i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Doprowadzić do wrzenia i włożyć śliwki.