Składniki:
- 50 dag truskawek
- 20 dag tłustego sera twarogowego
- ¾ szkl. ryżu
- 1 szkl. mleka
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka truskawkowa
- szczypta soli
- tłuszcz do formy
Sposób wykonania:
- Mleko wymieszać z ½ szkl. wody po czym zalać ryż.
Dodać jeszcze szczyptę soli i ugotować.
W między czasie galaretkę rozpuścić w ¼ szkl. wrzącej wody i odstawić do ostygnięcia.
Następnie truskawki razem z twarogiem zmiksować na gładką masę, doprawić do smaku cukrem.
Do masy truskawkowej dodać ryż oraz galaretkę, dokładnie wymieszać i przełożyć do salaterki wysmarowanej tłuszczem.
Wstawić do lodówki na 4godziny.
Po tym czasie przełożyć babkę z salaterki na półmisek i udekorować truskawkami.