Składniki:
- 1 l wywar grzybowy
- 2 główki sałaty
- kilka ziemniaków
- pęczek cebulki
- pęczek koperku
- ½ szkl. kwaśnej śmietany
- 2 łyżki maki pszennej
- 2 łyżki masła
- sok z cytryny
- bułka
- sól
- pieprz
- cukier
Sposób wykonania:
- Ziemniaki pokroić w kostkę po czym zalać je wywarem i ugotować, wówczas dodać sałatę oraz szczypiorek.
Trzymać na ogniu jeszcze przez kilka minut.
W między czasie posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle, wówczas dodać mąkę, wymieszać i przełożyć do zupy.
Całość wymieszać, wrzucić koperek i doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny.
Na koniec zaciągnąć śmietaną.
Grzanki zarumienić na patelni i wrzucić przed podaniem do zupy.