Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Łazanki z sosem śliwkowym

Składniki:

  • opakowanie makaronu łazanki
  • 20 g suszonych śliwek
  • 0, 25 l wody
  • 0, 75 l maślanki
  • 2 łyżki cukru
  • kilka łyżek posiekanych orzechów włoskich
  • łyżka mąki pszennej
  • sól
  • szczypta cynamonu

Sposób wykonania:

  1. Śliwki rozgotować w wodzie po czym zmiksować z dodatkiem cukru i cynamonu.
    Następnie mąkę wymieszać z szklanką maślanki.
    Resztę maślanki zagotować i wówczas dodać mączny roztwór.
    Dodać jeszcze masę śliwkową i całość wymieszać.
    W między czasie ugotować łazanki według opisu na opakowaniu po czym przełożyć je do naczynia żaroodpornego.
    Polać sosem śliwkowym i posypać orzechami.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopnia kilka minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *