Składniki:
- 50 dag wołowiny
- 2 szkl. wywaru
- cebula
- porcja włoszczyzny
- kawałek białej kapusty
- 50 dag ziemniaków
- 25 dag ogórków kiszonych
- ½ szkl. kwaśnej śmietany
- tłuszcz
- 1-2 łyżki mąki pszennej
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Mięso pokroić i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu po czym zalać je wrzącym wywarem.
Dodać jeszcze liść laurowy oraz ziele angielskie i gotować do miękkości mięsa.
Następnie wrzucić pokrojoną włoszczyznę, pokrojone ziemniaki w kostkę, kapustę.
Całość gotować do miękkości, wówczas dodać jeszcze pokrojone ogórki.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Na koniec dodać jeszcze mąkę wymieszaną ze śmietaną.