Składniki:
- 1 kurczak lub kura (1kg)
- 1,5 l osolonej wody
- 1 porcja jarzyny rosołowej
- 1 średnia cebula
- 1 liść laurowy
- 1 goździk
- do sosu:
- 25 g masła lub margaryny
- 30 g mąki pszennej
- 0,5 l rosołu (z powyższej kury)
- 175 g ugotowanych szparagów
- 150 g uduszonych pieczarek
- 4 łyżki białego wina
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 łyżeczka cukru
- 2 żółtka
- 4 łyżki śmietany (30%)
- sól, pieprz, sos sojowy
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka umyć i włożyć do gotującej osolonej wody. Zebrać pianę, włożyć jarzynę rosołową. Goździkiem przymocować do obranej cebuli listek laurowy i włożyć do garnka z kurą. Po około pół godziny wyciągnąć jarzynę, a kurczaka gotować do miękkości. Kurczaka wyciągnąć, rosół przez sitko przecedzić. Skórę ściągnąć, mięso oddzielić od kości i pokroić w małe kawałki. Sos: masło stopić i mieszać z mąką tak długo, aż osiągnie jasno-żółty kolor. Rosół z kury (0,5 l) wlać, wymieszać trzepaczką (nie mogą powstać kluski), zagotować i na małym ogniu pogotować 5 minut. Ugotowane szparagi, uduszone pieczarki i mięso z kurczaka włożyć do sosu, krótko pogotować, następnie białe wino, sok z cytryny i cukier dodać. Żółtka roztrzepać ze śmietaną i wlać do sosu (już nie gotować). Doprawić do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym i ewentualnie sokiem cytrynowym.
Potrawka z kury smakuje dobrze zarówno z ziemniakami, jak i z ugotowanym ryżem. Do tego marchewka z jabłkiem lub sałata zielona z pomidorem i ogórkiem.