Składniki:
- 600 g cielęciny
- 300 g pieczarek
- ½ cebuli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 40 g masła
- 4 łyżki śmietany
- 60 g pietruszki
- ½ kieliszka białego wina wytrawnego
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Cielęcinę pokroić na 4 porcje, które oprószyć solą oraz pieprzem i przesmażyć na rozgrzanej oliwie, wówczas zdjąć z patelni, wylać tłuszcz a wlać wino, trzymać na ogniu do odparowania, wówczas dodać pokrojone w plasterki pieczarki, lekko poddusić i ponownie dodać mięso, podgrzać.
W między czasie na rozgrzanym maśle wymieszanym z oliwą zeszklić posiekaną cebulę po czym dodać listki natki pietruszki i wlać śmietanę, całość wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem, pozostawić na ogniu do zgęstnienia sosu.
Przed podaniem obłożyć mięso pieczarkami i polać pietruszkowym sosem.