Składniki:
- 15 dag mięsa mielonego
- 1 jajko
- ¼ łyżeczki soli
- 2 łyżki posiekanej cebuli
- 4 łyżki otrębów pszennych
- 1 łyżka oleju
- pieprz
- 2 cebule
- mała puszka pomidorów
- 15 dag mrożonego groszku
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- szczypta majeranku
- łyżka masła
Sposób wykonania:
Do mięsa wbić jajko, dodać posiekaną cebule, otręby, olej oraz sól i pieprz do smaku.
Całość dokładnie wyrobić i uformować z masy małe kulki.
Następnie posiekaną cebule zeszklić na rozgrzanym maśle, wówczas dodać pomidory, układając miedzy nimi pulpeciki.
Trzymać na małym ogniu pod przykryciem około 8 minut po czym wrzucić groszek i dusić jeszcze 7 minut.
Doprawić do smaku i posypać majerankiem oraz pietruszką