Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Brokuły i kalafior zapiekane z sosem śmietanowym

 

Składniki:

  • 1 brokuł podzielony na różyczki
  • 1 kalafior podzielony na różyczki
  • 10 blanszowanych brukselek
  • 2 łyżki tartej bułki  

     

    Sos:

  • 1/3 kostki masła
  • 2/3 szklanki śmietany
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

     

Sposób przyrządzenia:
W rondlu doprowadzić do wrzenia osoloną wodę, dodać różyczki brokuł, gotować 3 minuty, natychmiast schłodzić w lodowato zimnej wodzie, podobnie przygotować kalafior.
Na patelni rozgrzać masło, dodać śmietanę i przyprawy. Chwilę podgrzewać mieszając, nie doprowadzać do wrzenia.
W żaroodpornym płaskim naczyniu ułożyć kalafior i brokuł, zalać sosem. Piec przez30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Na 10 minut przed końcem zapiekania dodać brukselkę, całość posypać bułką tartą. Podawać udekorowane zieleniną i pomidorkami koktajlowymi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *