Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- ¾ szklanki gorącej wody
- ¼ szklanki zimnej wody
- sól do smaku
Nadzienie:
- 40 dkg kiszonej, dobrej kapusty
- 2 drobno pokrojone cebule
- 20 dkg pokrojonego w kostkę boczku
- 1 jajko
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Mąkę wymieszać z solą, przesiać do miski przez sito, dodać gorącą wodę, energicznie wyrobić widelcem starając się rozcierać powstające grudki, przykryć, odstawić na kilka minut, dodać zimną wodę, ponownie wymieszać. Teraz odstawić na kolejne 15 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat kuchenny i wyrobić ręcznie na jednorodną, gładką masę. Odkrawać po kawałku, rozwałkować cienko. Wykrawać szklanką kawałki ciasta.
Kapustę pokroić, zalać zimną wodą, gotować aż będzie miękka, odcedzić. W rondlu wytopić boczek, dodać cebulę, lekko zrumienić. 1/3 zawartości rondla odłożyć do polania pierogów. Do pozostałego boczku i cebuli dodać kapustę, pikantnie przyprawić, schłodzić, dodać jajko, wymieszać. Na wykrojone krążki ciasta nakładać farsz, złożyć, dokładnie skleić brzegi. Gotować we wrzątku 5 minut.