Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak w pomarańczą i rozmarynem

Składniki:

 

  • 6 udek z kurczaka

 

  • 1 obrana, pokrojona w plastry pomarańcza

     

    Marynata:

  • ½ szklanki soku pomarańczowego
  • 2/3 szklanki oliwy
  • 2 łyżki posiekanego rozmarynu
  • 1 łyżka posiekanej naci pietruszki
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka otartej skórki z pomarańczy
  • sól, pieprz

 

 

Sposób przyrządzenia:
Umyte o osuszone udka kurczaka umieścić w misce. Składniki marynaty dokładnie wymieszać, zalać nimi mięso, odstawić do lodówki na 12 godzin kilkakrotnie w tym czasie mięso przewracając. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C lub na grillu obracając i smarując marynatą. Podawać udekorowane plastrami pomarańczy i rozmarynem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *