Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa – krem ze szparagów

 

Składniki:

  • 400 g szparagów
  • 1 l bulionu z kury
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 100 ml śmietanki 18%
  • sól
  • pieprz
  • cukier

 

Sposób wykonania
Szparagi oczyścić i odciąć zdrewniałe końce oraz główki.
Łodygi zalać osoloną i osłodzoną wodą i trzymać na ogniu około 15 minut po czym dodać główki i gotować kolejne 10 minut.
Po tym czasie całość zmiksować aby powstał gładki krem.
Następnie mąkę przesmażyć na rozgrzanym maśle i dodać ją do szparagów.
Wlać jeszcze śmietankę i gotować ostanie 5 minut.
Doprawić do smaku solą ora pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *