Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryż z bitą śmietaną i konfiturą

Składniki:

  • 250 g ryżu
  • 2 łyżki masła
  • 700 ml mleka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g konfitur wiśniowych
  • cynamon

    Sposób wykonania:
    Mleko zagotować z dodatkiem cukru waniliowego.
    W między czasie ryż przesmażyć na rozgrzanym maśle do momentu, aż stanie się szklisty, wówczas dodajemy szklankę mleka i gotujemy do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn.
    Ponownie wlewamy mleko i gotujemy do momentu pochłonięcia całego mleka.
    Następnie ryż zestawić z ognia aby ostygł i wstawić go do lodówki na 1 godzinę.
    Za ten czas ubić śmietanę z dodo datkiem cukru pudru.
    Następnie ryż ułożyć na talerzu, w środku zrobić wgłębienie w które włożyć ubitą śmietanę.
    Całość posypać cynamonem. Na wierzchu udekorować jeszcze konfiturami.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *