Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryż z makiem, rodzynkami i miodem

Składniki:

  • 250 g ryżu
  • 2 łyżki masła
  • 700 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 250 g maku
  • 100 ml miodu
  • 4 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki migdałów

    Sposób wykonania:
    Mak zalać wrzątkiem i gotować około 15 minut po czym go odcedzić i zemleć 2 razy.
    Następnie ryż przesmażyć na rozgrzanym maśle.
    W między czasie mleko zagotować z dodatkiem cukru waniliowego.
    Następnie wlać do ryżu trochę mleka i gotować aż ryż wchłonie cały płyn.
    Powtarzać tą czynność do wchłonięcia całego mleka.
    Na koniec dodać miód, rodzynki oraz posiekane migdały.
    Całość dokładnie wymieszać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *