Składniki:
Cztery naleśniki deserowe ( patrz przepis )
Słoiczek kompotu wiśniowego – 365g
2 łyżeczki cukru – pudru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
ok.1łyżki soku z cytryny
Sposób przyrządzenia:
Wlewamy zawartość słoiczka do rondelka, dodajemy cukier puder, sok z cytryny i podgrzewamy. Gdy się zagotuje wlewamy ( energicznie mieszając ) mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie zimnej wody lub kompotu.
Gotujemy jeszcze chwilkę aż sos zgęstnieje. 2 talerze posypujemy cukrem pudrem, na każdym układamy dwa naleśniki zwinięte w rożki. Napełniamy je przygotowanym sosem z wiśniami, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy bitą śmietaną.
Przepis podstawowy.
Skład:
125g maki pszennej
2 jaja
szczypta soli
1/3 l pełnego mleka
30g rozpuszczonego masła, olej lub masło roślinne do smażenia
1 łyżka cukru – jeśli się chce mieć słodkie naleśniki
Sposób przyrządzenia:
Wsypać make do miski. Dodać jaja, trochę mleka i sol. Mieszając dodawać resztę mleka i rozpuszczone masło. Przygotowane ciasto przykryć ściereczką i pozostawić na 30 min. Smażyć z dwóch stron, na rozgrzanym tłuszczu.