Składniki:
- 4 szkl. ugotowanego na parze ryżu
- 150 g schabu
- 150 g krewetek
- 1 cebula
- 7 łyżek oleju sojowego
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 pęczek natki kolendry
- zielona cebulka
- 2 łyżki pasty pomidorowej
- 2 czerwone papryczki chili
Sposób wykonania:
- Wieprzowinę pokroić w paski po czym wymieszać ją z sosem sojowym i odstawić na 10 minut.
Następnie przełożyć wieprzowinę na patelnie z rozgrzanym olejem, wrzucić pokrojoną cebulę i krewetki, trzymać na ogniu przez kilka minut.
Dodać jeszcze cukier, pastę pomidorową i doprowadzić do wrzenia, wówczas dodać jeszcze ryż, wymieszać i zdjąć z ognia.
Na tą sama patelnie wlać roztrzepane jajka, smażyć jak się zetną i z powrotem wrzucić ryż.
Dokładnie wymieszać i podgrzać.
Przed podaniem udekorować dymką i listkami kolendry.