Ciasto:
Farsz:
Sposób wykonania:
Do mąki dodać jajka roztrzepane z octem, oliwa i szczyptą soli.
Całość dokładnie wyrabiać w razie potrzeby dolewać odrobinę ciepłej wody.
Ciasto powinno być dokładnie wyrobione aż do powstania na powierzchni pęcherzyków powietrza.
Z powstałego ciasta uformować kulę, którą przykryć gorącą deską i odstawić przykryte ręcznikiem na 1 godzinę.
Po tym czasie wziąć obrus i podłożyć pod niego talerz.
Ciasto rozwałkować po czym rozciągnąć go na talerzu aż będzie miało grubość bibułki.
Odstawić na chwile aby ciasto się trochę przesuszyło.
Następnie polać ciasto połową roztopionego masła.
Na reszcie masła przesmażyć bułkę tartą, wówczas dodać połowę wina oraz cukier.
Całość dokładnie wymieszać i rozsmarować na cieście. Zawinąć strudel przy pomocy obrusa.
Ułożyć na blasze wysmarowanej masłem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Po około 15 minutach polać go resztą wina i piec kolejne 35 minut aż wino całkowicie wyparuje.