Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 szt pora — duży
- 250 g sera żółtego
- 6 szt jajka
- majonez
Sposób przyrządzenia:
Jajka ugotować, poczekać aż wystygną i oddzielić żółtka od jajek. Pora przekroić wzdluż i kroić w cieniutkie półkola.Tuńczyka odsączyć. Białko jajka zetrzeć na średniej tarce, żóltka na najmniejszej. Salaterkę (sporą ) wysmarować majonezem, na spodzie ułożyć starte białka. Posmarować majonezem i ułożyć pokrojonego pora. Znowu posmarować majonezem i ułożyć tuńczyka, znowu majonez, a potem warstwa startego żotego sera, znowu majonez i na koniec starte żółtka. Wierzch pozostawiamy bez posmarowania majonezem. Sałatka powinna postać w lodówce przynajmniej kilka lub kilkanaście godzin. Sałatka nie wymaga przypraw.
Przepis nadesłany na Drugi Konkurs Pychotki.