Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wołowina duszona z grzybami.

Składniki:

  • 1,2 kg wołowiny,
  • 20 dag wędzonej słoniny,
  • 12 dag cebuli,
  • 400 ml bulionu
  • 3 ząbki czosnku,
  • 10 dag zielonej papryki,
  • 1 średni pomidor,
  • 30 dag świeżych grzybów,
  • 10 dag smalcu,
  • 5 dag mąki
  • papryka mielona, pieprz, sól, kminek i liść laurowy.

Sposób przyrządzenia:
Mięso pokroić w wąskie paski. Pokrojoną w paski wędzoną słoninę stopić. Dodać pokrojoną w piórka cebulę oraz roztarty czosnek. Oprószyć papryką i po dokładnym wymieszaniu włożyć pokrojone mięso. Doprawić solą i dusić pod przykryciem. Do pólmiękkiego mięsa dodać pokrojone grzyby, krążki papryki oraz obrany ze skórki i pokrojony w kostkę pomidor. Oprószyć pieprzem papryką w proszku, kminkiem. Dusić we własnym sosie pod przykryciem do miękkości mięsa. Miękki mięso oprószyć mąką, podlać bulionem. Dusić jeszcze ok. 5 min.
Podawać z ziemniakami z wody.

2 comments for “Wołowina duszona z grzybami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *