Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Złota tilapia.

Składniki:

  • 1/3 łyżeczki ziaren pieprzu
  • 1 goździk
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki białego rumu
  • 1/2 łyżeczki startej skórki limonki
  • 1 łyżka soku limonki
  • 1 łyżeczka tartego imbiru (świeżego)
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1/2 kg tuszki tilapii, pofiletować
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek albo orzechowej
  • 1,5 szklanki warzyw pokrojonych w zapałkę: marchewka, cukini, zolty kabaczek, zielona papryka

Sposób przyrządzenia:
Na suchej patelni prażyć ziarna pieprzu i goździk na średnim ogniu, aż się zadymi, ok. minuty. Przesypać do moździerza i potłuc niezbyt drobno. Na malej patelni na srednim ogniu dusić cukier z sosem sojowym, rumem, skórką i sokiem z limonki. Dodać tłuczone przyprawy, imbir, czosnek w proszku i powoli odparować mieszaninę do polowy. Zdjąć, przecedzić i ochłodzić. Umieścić rybę na 20 min. w tej zimnej marynacie. Nagrzać piekarnik do 190 C. Rozgrzać rondel lub patelnie na średnim ogniu. Wyjąć rybę z marynaty, przyprawić solą i pieprzem. Marynatę zagotować w rondelku i zdjąć z ognia. Nalać oliwy do rondla, podsmażyć filety 2 min. z każdej strony. Rozłożyć przygotowane warzywa na blaszce do pieczenia w 2 rzędach, na nich położyć filety i podpiec 5-7 minut albo aż będą gotowe. Polać filety marynata, podawać natychmiast.

1 comment for “Złota tilapia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *