Składniki:
- 1/3 łyżeczki ziaren pieprzu
- 1 goździk
- 2 łyżeczki cukru
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki białego rumu
- 1/2 łyżeczki startej skórki limonki
- 1 łyżka soku limonki
- 1 łyżeczka tartego imbiru (świeżego)
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1/2 kg tuszki tilapii, pofiletować
- sól, świeżo mielony pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek albo orzechowej
- 1,5 szklanki warzyw pokrojonych w zapałkę: marchewka, cukini, zolty kabaczek, zielona papryka
Sposób przyrządzenia:
Na suchej patelni prażyć ziarna pieprzu i goździk na średnim ogniu, aż się zadymi, ok. minuty. Przesypać do moździerza i potłuc niezbyt drobno. Na malej patelni na srednim ogniu dusić cukier z sosem sojowym, rumem, skórką i sokiem z limonki. Dodać tłuczone przyprawy, imbir, czosnek w proszku i powoli odparować mieszaninę do polowy. Zdjąć, przecedzić i ochłodzić. Umieścić rybę na 20 min. w tej zimnej marynacie. Nagrzać piekarnik do 190 C. Rozgrzać rondel lub patelnie na średnim ogniu. Wyjąć rybę z marynaty, przyprawić solą i pieprzem. Marynatę zagotować w rondelku i zdjąć z ognia. Nalać oliwy do rondla, podsmażyć filety 2 min. z każdej strony. Rozłożyć przygotowane warzywa na blaszce do pieczenia w 2 rzędach, na nich położyć filety i podpiec 5-7 minut albo aż będą gotowe. Polać filety marynata, podawać natychmiast.
1 comment for “Złota tilapia.”