Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Skrzydełka kurczaka w czosnkowo pieprzowym sosie

Składniki:

  • 15 dużych skrzydełek z kurczaka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki mleka
  • sól, pieprz
  • olej

Sos:

  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 rozgniecione ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki mielonego kolorowego pieprzu
  • czosnek w proszku do smaku


Sposób przyrządzenia:

Skrzydełka umyć, osuszyć, każde podzielić na 3 części, najcieńsze końcówki odłożyć do użytku w innej potrawie. Porcjowane skrzydełka przyprawić solą i pieprzem, odłożyć na 30 minut w chłodne miejsce. Jajko ubić, wymieszać z mlekiem. Mąkę wymieszać z odrobiną soli i pieprzu oraz jeśli ktoś lubi suszonymi ziołami. Przyprawione wcześniej części skrzydełek moczyć w jajku z mlekiem i panierować w przygotowanej wcześniej mące z dodatkami. Panierowane skrzydełka ułożyć na blaszce do pieczenia, skropić olejem. Piekarnik nagrzać do temperatury około 210 stopni Celsjusza i piec skrzydełka przez około 15 do 20 minut obracając je w połowie pieczenia. W międzyczasie zmiksować składniki sosu. Gorące skrzydełka przełożyć do miski, polać sosem, wymieszać i po kilku minutach podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *