Składniki:
- 15 dużych skrzydełek z kurczaka
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 2 łyżki mleka
- sól, pieprz
- olej
Sos:
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 rozgniecione ząbki czosnku
- 2 łyżeczki mielonego kolorowego pieprzu
- czosnek w proszku do smaku
Sposób przyrządzenia:
Skrzydełka umyć, osuszyć, każde podzielić na 3 części, najcieńsze końcówki odłożyć do użytku w innej potrawie. Porcjowane skrzydełka przyprawić solą i pieprzem, odłożyć na 30 minut w chłodne miejsce. Jajko ubić, wymieszać z mlekiem. Mąkę wymieszać z odrobiną soli i pieprzu oraz jeśli ktoś lubi suszonymi ziołami. Przyprawione wcześniej części skrzydełek moczyć w jajku z mlekiem i panierować w przygotowanej wcześniej mące z dodatkami. Panierowane skrzydełka ułożyć na blaszce do pieczenia, skropić olejem. Piekarnik nagrzać do temperatury około 210 stopni Celsjusza i piec skrzydełka przez około 15 do 20 minut obracając je w połowie pieczenia. W międzyczasie zmiksować składniki sosu. Gorące skrzydełka przełożyć do miski, polać sosem, wymieszać i po kilku minutach podawać.