Skład:
- 50 dag białej kiełbasy,
- 20 dag pieczarek,
- 2 dag mąki,
- 200 ml gęstej kwaśnej śmietany,
- 10 dag groszku konserwowego,
- natka pietruszki,
- tłuszcz, sól, pieprz i przyprawa maggi do smaku.
Sposób przyrządzenia:
Kiełbasę umyć, włożyć do naczynia, zalać wrzącą wodą i podgrzewać przez 10 min. na małym ogniu pod przykryciem w temperaturze ok. 90 stopni C. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w paseczki, usmażyć, oprószyć mąką, wlać śmietanę, zagotować. Dodać groszek i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą maggi. Kiełbasę wyjąć, pokroić na porcje, polać przygotowanym sosem, dusić kilka minut. Podawać z ziemniakami z wody.
1 comment for “Biała kiełbasa po celestyńsku.”