Dobrze wymoczone i oczyszczone 2 nogi cielęce i dwie wieprzowe nastawić w zimnej wodzie, zagotować raz i odlać, poczem nalać je gorącą wodą, dodać sporo włoszczyzny, wsypać trochę pieprzu, angielskiego ziela, listka bobkowego i ząbek czosnku. Gotować 3 godziny na wolnym ogniu. Odcedzone nóżki pokrajać drobno, odrzucając kostki, smak przecedzić, a po ostudzeniu zmieszać z 3 białkami, ubitemi z łyżką wody, zagotować, posolić, przecedzić przez płótno, wymieszać z nóżkami pokrojonemi i wlać w formę wysmarowaną oliwą. Podać z octem i oliwą.
Uwaga: Kto chce elegancko podać, powinien wlać do formy trochę sztamu, i gdy zastygnie ubrać marchewką w gwiazdki krajaną, grzybkami, korniszonami, jajkami na twardo ugotowanemi, na to nalać znowu warstwę sztamu, a gdy to wszystko stanie dobrze, wlać dopiero wymieszany sztam z nóżkami.
Alina Gniewkowska 1927 r