Składniki:
- buraki ćwikłowe 5 kg
- czosnek 3 ząbki
- cebula 2 sztuki
Zalewa:
- ocet 1,5 szklanki
- woda 1,5 szklanki
- cukier 3/4 szklanki
- ziele angielskie 5 ziaren
- pieprz ziarnisty 5 ziaren
- liść laurowy 2 sztuki
Sposób przyrządzenia:
Buraczki należy umyć, a następnie ugotować w skórkach. Po ugotowaniu
należy je wystudzić, a następnie zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych
oczkach. Cebulkę i czosnek należy obrać, a następnie posiekać dość
drobno. Z wody, octu, cukru i przypraw należy zagotować zalewę. Do
gotującej się zalewy należy dodać cebulę z czosnkiem, wymieszać,
następnie dodać buraczki, zagotować. Gorące buraczki od razu przekładać
do słoików i zakręcać. Odstawiać bez pasteryzacji.Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos