Składniki:
- 4 płaty śledzia solonego (wymoczone w wodzie)
- 4 duże cebule
- 2 łyżki koncentrat pomidorowego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki octu
- 0,5 szkl. oleju
- sól
- pieprz
- vegeta
- papryka czerwona w proszku
- do dekoracji natka pietruszki
Sposób wykonania:
Cebulę podsmażyć na oleju do miękkości ,dodać przyprawy, koncentrat, miód, a na końcu ocet.
Ostudzić ,wymieszać z pokrojonymi śledziami to wszystko włożyć do lodówki, aby śledzie nabrały smaku na ok 3-4godz.(śledzie pokroić w rąby,)
Dekoracja: na talerzyku śledzie układać szpicami do siebie, na nie sos cebulowy i natka pietruszki.
Smak sosu cebulowego powinien być słodko-kwaśnyPrzepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Renata Kapała