Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Smażone buraczki

 

Składniki:

  • buraki świeże 1 kg
  • mąka 2 łyżki
  • masło lub smalec 2 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny lub ocet

 

 

Sposób przyrządzenia:
Buraczki gotujemy w wodzie do miękkości, następnie studzimy je, obieramy
ze skórki i ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Patelnię
rozgrzewamy, wrzucamy tłucz, rozpuszczamy go, wrzucamy na patelnię
starte buraczki, smażymy co jakiś czas mieszając, pod koniec smażenia
doprawiamy solą, pieprzem i octem lub sokiem z cytryny do smaku,
oprószamy mąką i wszystko dokładnie mieszamy. Smażenie powinno trwać
około 10- 15 minut.

Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

 

Post navigation

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *