Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Fasolka po bretońsku Ilony

 

Składniki:

  • fasola jaś 1 kg
  • kiełbasa cienka 2 pętka
  • boczek gotowany 15- 20 dag
  • cebula 1 sztuka
  • koncentrat pomidorowy 5- 7 łyżek
  • mąka
  • majeranek
  • liść laurowy
  • pieprz ziarnisty
  • pieprz
  • sól

 

 

Sposób przyrządzenia:
Fasolkę należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą, następnie wrzucić do
garnka i zalać wodą, wrzucić do niej przyprawy: ziele, liść, pieprz i
trochę majeranku, następnie odrobinkę posolić. Cebulkę należy obrać i
pokroić w kosteczkę, wrzucić do garnka. Gotować około 1 godziny.
Kiełbaskę i boczek podsmażyć na patelni i dodać do fasoli po godzinie
gotowania bez tłuszczu, następnie dodać część koncentratu pomidorowego i
gotować do zmiękczenia się fasoli. Po ugotowaniu dodać resztę
koncentratu. Teraz należy dodać majeranek, sól i pieprz. Fasolę należy
zaprawić mąką rozmieszaną z wodą.

Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *