Skład i sposób wykonania:
Ugotować rosół z kaczego mięsa z dodatkiem włoszczyzny, a następnie wlać krew kaczą zmieszaną z octem i mąką (dobrze jest dodać do mąki pszennej jedną łyżkę mąki ziemniaczanej, żeby się zupa nie warzyła). Czerninę można przyrządzić na dwa sposoby: z przyprawami i bez nich. Do najważniejszych przypraw dodawanych do czerniny należą: suszone gruszki i śliwki, majeranek, cząber oraz cukier do smaku. Niektórzy didają jeszcze trochę cynamonu i cukier waniliowy. Czerninę podaje się najczęściej z kluskami ziemniaczanymi lub kluskami kładzionymi z mąki pszennej.
Jest to jedna z moich ulubionych zup. W mojej rodzinie zwykle do czerniny kładzie się jabłko i wiśnie z kompotu, czasem wlewa trochę samego kompotu. Oprócz klusek ziemniaczanych albo kładzionych bardzo dobre są też łazanki. Pycha, choć niektórzy uważają, że jest to trochę 'makabryczna’ zupa.
5 comments for “Czernina (czarnina)”