Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gotowana kapusta kiszona z grzybami

Składniki:

    • 1 kg kiszonej kapusty
    • 2 jajka
    • ½ szkl. mleka
    • 1/3 szkl. mąki
    • 7 łyżek tartej bułki
    • 6 łyżek masła
    • sól
    • ¾ szkl. śmietany

Sposób wykonania:

  1. Grzyby zalać wodą i odstawić aby namokły.
    W między czasie kiszoną kapustę wycisnąć, gdyby była bardzo kwaśna wyplukać ją delikatnie w wodzie.
    Następnie grzyby zalać 1 szklanką wody i ugotować po czym grzyby odcedzić a wywarem zalać kapustę, gotować do miękkości.
    Cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym maślę wówczas wrzucić pokrojone grzyby.
    Oprószyć całość mąką i trzymać na ogniu około 5 minut.
    Doprawić do smaku pieprzem i połączyć ze śmietaną.
    Przełożyć grzyby do kapusty, dokładnie wymieszać i dusić jeszcze około 15 minut.

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Alicja Bugaj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *