Składniki:
- ½ kg namoczonej czerwonej fasoli
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka oregano
- 2 liście laurowe
- 200 g sosu pomidorowego
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka sosu sojowego
- 10 łodyg pietruszki
- 6 szkl. bulionu warzywnego
- 2 szkl. ugotowanego makaronu
Sposób wykonania:
Posiekaną cebule oraz czosnek pokrojony w plasterki udusić na rozgrzanej oliwie, wówczas dodać sos pomidory, pokrojoną marchewkę i sojowy, sól, oregano oraz liście laurowe.
Całość wymieszać i doprowadzić do wrzenia po czym wrzucić fasolę oraz pietruszkę i zalać całość bulionem.
Ponownie zagotować po czym na malutkim ogniu gotować około 90 minut do miękkości fasoli.
Nadepnie 1/3 fasoli zmiksować i ponownie dodać ją do zupy razem z makaronem.
Ostatni raz zagotować i podawać.
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Alicja Bugaj