Składniki:
- sznycel cielęcy 1 kg
- piwo ciemne 1/2 litra
- wódka 125 ml
- pieprz 10 ziarenek
- jałowiec 10 ziarenek
- goździki 5 ziarenek
- tymianek 1 łyżka
- masło 5 łyżek
- bułka tarta 5 łyżek
- sól
- pieprz
Sposób przyrządzenia:
Do miseczki należy wlać wódkę, dodać do niej pieprz ziarnisty, jałowiec,
tymianek i goździki. Wszystko należy dokładnie wymieszać i odstawić w
chłodne miejsce na kilka godzin. Mięso należy opłukać i podzielić na
kotlety, lekko je rozbić. Wódkę należy odcedzić od ziół i wymieszać z
piwem, tak przygotowaną mieszanką należy zalać kotlety cielęce i
odstawić je, aby nabrały smaku na kilka godzin( mogą być 3- 4). Mięso po
wyjęciu z marynaty należy posolić i oprószyć pieprzem.. Folię aluminiową
należy nasmarować masłem, a następnie wysypać bułką tartą, układać na
niej mięso, zawijać i piec na grillu przez co najmniej 10 minut z każdej
strony.Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos