Składniki:
- 3 filety z kurczaka
- 4 cebule
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki majeranku
- smalec
- sól
- pieprz
Sos:
- 3 jogurty naturalne po 200ml.
- 3 ogórki szklarniowe
- 5 ząbków czosnku
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- koperek
Przygotowanie:
Filety i cebulę pokroić w kostkę. Dodać pozostałe składniki, posypać solą i pieprzem. Odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia doprawić i smażyć kotleciki. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić i odstawić na pół godziny. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać osączone ogórki, czosnek, jogurt i doprawić do smaku. Posypać szczypiorkiem i koperkiem. Podawać z frytkami i kotlecikami.Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Marzenę