Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Placek lotaryński

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 kostki masła
  • 4 jajka
  • 1 żółtko
  • 20 dag. wędzonego boczku
  • 15 dag. żółtego sera
  • 200 ml. gęstej śmietany
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

    Przygotowanie:
    Boczek pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce o  małych oczkach. Jajka ubić ze śmietaną , dodać ser, boczek i natkę. Doprawić solą i pieprzem. Z mąki, masła i żółtka zagnieść  ciasto, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 15 minut. Następnie rozwałkować i wyłożyć nim dno formy do tarty. Ciastem wykleić dokładnie brzegi tak, by  powstał  kołnierz. Ciasto nakłuć widelcem i piec 10 minut w piekarniku w temp. 200 stopni. Gdy ciasto się zrumieni, wyjąć z piekarnika i wylać nadzienie. Piec 35 minut w temp. 200 stopni.

    Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Marzenę

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *