Składniki:
- 1 kg mostka wołowego
- średnia cebula
- 2 łyżki sosu sojowego
- olej
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki wódki
- łyżka pokrojonej skórki pomarańczowej
- kawałek imbiru o dł. 1 cm
Sposób przygotowania:
Mięso oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w dużą kostkę. Skórkę
pomarańczową moczyć 30 minut w ciepłej wodzie. Cebulę obrać, pokroić w
kostkę. Imbir oczyścić, zetrzeć na tarce. Skórkę pomarańczową osączyć.
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić wołowinę. Smażyć 4-5 minut
na silnym ogniu, przełożyć do garnka z gorącą wodą, dusić 3 minuty,
wyjąc i osączyć.
Mięso włożyć do rondla, wlać 100ml wody. Dodać cukier, sos sojowy, wódkę,
skórkę pomarańczy, imbir i cebulę. Gotować na bardzo małym ogniu 3
godziny.Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Agata Konopka