Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wołowina w imbirze po chińsku

Składniki:

  • 1 kg mostka wołowego
  • średnia cebula
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • olej
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki wódki
  • łyżka pokrojonej skórki pomarańczowej
  • kawałek imbiru o dł. 1 cm

    Sposób przygotowania:
    Mięso oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w dużą kostkę. Skórkę
    pomarańczową moczyć 30 minut w ciepłej wodzie. Cebulę obrać, pokroić w
    kostkę. Imbir oczyścić, zetrzeć na tarce. Skórkę pomarańczową osączyć.
    Na patelni rozgrzać  3 łyżki oleju, wrzucić wołowinę. Smażyć 4-5 minut
    na silnym ogniu, przełożyć do garnka z gorącą wodą, dusić 3 minuty,
    wyjąc i osączyć.
    Mięso włożyć do rondla, wlać 100ml wody. Dodać cukier, sos sojowy, wódkę,
    skórkę pomarańczy, imbir i cebulę. Gotować na bardzo małym ogniu 3
    godziny.

    Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Agata Konopka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *