Składniki:
- 50 dag wołowiny
- 2 cebule
- cukinia
- marchewka
- 2 papryki
- 3 pomidory
- 20 dag białej kapusty
- 20 dag ciecierzycy z puszki
- 40 dag kuskusu
- szklanka bulionu
- 4 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- mielony kminek
- pieprz cayenne
- mielone ziele angielskie
- sól
Sposób przygotowania:
Mięso pokroić w kostkę, zrumienić na oliwie z posiekanymi cebulą oraz
czosnkiem. Dodać przyprawy i podsmażyć. Podlać niewielką ilością wody,
przykryć i dusić 50 minut.
Kapustę poszatkować. Obraną marchewkę, oczyszczoną paprykę, pomidory i
cukinię pokroić w kostkę. Do miękkiego już mięsa dodać warzywa oraz
osączoną ciecierzycę. Wlać bulion zagotować.
Kuskus wsypać do gęstego sita, umieści nad gotującym się mięsem z
jarzynami, przykryć i gotować na parze 20 minut. następnie rozmieszać
widelcem, przełożyć na środek półmiska i obłożyć mięsem z warzywami.
Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Agate Konopke