Składniki:
- 0,5 kg piersi filet z kurczaka
- 2 torebki ryżu
- 8 ząbków czosnku
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- sól
- oliwa z oliwek
- 1 ananas
- 1 limetka
- czerwona cebula
- szczypta mielonego cynamonu
- łyżeczka cukru
- 3 papryczki chili
- 1 łyżeczka kurkumy
Sposób wykonania:
Piersi filet umyć i pokroić w kostkę. Następnie w celu przygotowania marynaty do mięsa wymieszać w misce drobno posiekane 5 ząbków czosnku, świeżo zmielony pieprz, łyżeczkę soli oraz 2 łyżki oliwy z oliwek. Pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka wymieszać dokładnie z marynatą, przykryć, a następnie odstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie kurczaka wraz z marynatą smażyć w niewielkiej ilości oliwy z oliwek na patelni do momentu aż kurczak zmięknie. Usmażone kostki przełożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć, żeby nie ostygły. Następnie zająć się przygotowaniem sosu słodko-pikantnego. Ananasa obrać oraz pokroić w niezbyt drobną kostkę, włożyć go do garnka zalać wodą i dodać łyżeczkę kurkumy, która nada potrawie intensywny żółty kolor i delikatny aromat. Ananasa wraz z kurkumą zagotować i trzymać na małym ogniu przez 5 minut. Następnie odcedzić ananasa. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek , dodać drobno posiekaną czerwoną cebulę i szczyptę mielonego cynamonu. Smażyć przez ok. 2 minuty stale mieszając. Dodać drobno posiekany czosnek i smażyć przez ok. 1 minutę Następnie dolać do garnka szklankę wody (250 ml), dodać łyżeczkę cukru i szczyptę soli. Wszystko zagotować, a następnie dodać ugotowanego wcześniej ananasa oraz pokrojone w krążki papryki chili i gotować na małym ogniu przez 2 minuty. Na koniec dodać do sosu sok z 1 limetki i wymieszać. Usmażone wcześniej kostki kurczaka ułożyć na ugotowany ryż, wszystko polać słodko-pikantnym sosem.
Przepis nadesłany na Konkurs Kuchnie Świata przez Martę Osinowską