Składniki:
- 70 dag. mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- olej
- 5 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 5 szalotek
- 3 jajka
- 1/2 łyżeczki chilli
Sos:
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- łyżka octu winnego
- 1/4 łyżeczki chilli w proszku
- 2 łyżeczki cukru
- 1/3 łyżeczki kolendry w proszku.
Przygotowanie:
Mięso, jajka, obie mąki, pokrojone warzywa i przyprawy wyrobić na jednolitą masę. Formować kulki o średnicy 2 cm. Na rozgrzany w rondlu olej wrzucać kulki. Smażyć partiami na złocisty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową na suchy talerz. Gorące nabijać na drewniane patyczki do szaszłyków. Z podanych składników ugotować sos/ok.20 minut/.Wystudzony podawać z kulkami mięsnymi i gotowanym ryżem.
Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Marzenę