Ćevapčići – Danie typowo grillowe z okolic Chorwacji
Składniki:
• ½ kilograma mieszanego mięsa do mielenia – wołowiny, wieprzowiny i optymalnie baraniny
• 2 cebule
• 3 ząbki czosnku
• Kilka łyżeczek oliwy
• łyżeczka natki pietruszki
• ½ łyżeczki tymianku
• ½ łyżeczki oregano
• Łyżeczka czarnego pieprzu
• Łyżeczka ostrej papryki lub ½ łyżeczki chili
• 1 i ½ łyżeczki papryki
• ½ łyżczki sody oczyszczonej (wg mnie opcjonalnie)
Sposób wykonania:
• Mielimy mięso (nie może być za tłuste wiec gotowe mięso mielone się zdecydowanie nie nadaje) wraz z cebulą i czosnkiem, najlepiej na drobnym sitku, dodajemy przyprawy (najlepiej zmiksowane na gładki proszek).
Mięso razem z przyprawami dokładnie mieszczamy i w woreczku wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin. • Można uformować płaski placek będzie łatwiej formować później.
Formujemy cevapcici na rodzaj płaskich kiełbasek o wielkości 8 na 2 na 1 cm – i kilka razy napiskamu palcem aby uformować rodzaj wzorku że kiełbaska jest odrobine ciensza w kilku miejscach.
• Smarujemy oliwą i pieczemy na grilu po około 5 minut z każdej strony.
• Najlepiej podawać z pikantna sałatką oraz dodatkiem Ajvar oraz koniecznie z cebulą.
• Można również smażyć na tłuszczu – można wtedy obtoczyć delikatnie w mące.