Składniki: puszka konserwy "makrela w oleju" 20 dag twardego żółtego sera o ostrym smaku kwaszony ogórek 3 strąki czerwonej papryki pieprz sól sok cytrynowy łyżka posiekanego koperku Sposób wykonania: Makrele odsączyć z oleju i podzielić na mniejsze kawałki. Ser pokroić w kostkę, ogórki w plasterki a paprykę w paseczki. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz…
Tag: skalniki
Listy
Miód z mniszka lekarskiego
by agnieszka.92 • • 0 Comments
Składniki: 300-400 kwiatów mniszka zerwanych w południe w słoneczny dzień 1kg cukru litr wody 2 cytryny Sposób wykonania: Kwiaty myjemy, zalewamy zimną wodą i powoli zagotowujemy. Garnek zdejmujemy i zostawiamy na noc. Następnego dnia wylewamy całość na sito, cedzimy i wyciskamy obydwiema rękami kwiaty. Do soku dodajemy cukier i cytrynę pokrojoną na plasterki. Garnek bez…
Dodatki
Chrupiący boczek z sosem sojowy
by Patrycja Galant • • 0 Comments
Grill
Cevapcici
by Administrator • • 0 Comments
Ćevapčići – Danie typowo grillowe z okolic Chorwacji Składniki: • ½ kilograma mieszanego mięsa do mielenia – wołowiny, wieprzowiny i optymalnie baraniny • 2 cebule• 3 ząbki czosnku• Kilka łyżeczek oliwy• łyżeczka natki pietruszki• ½ łyżeczki tymianku• ½ łyżeczki oregano• Łyżeczka czarnego pieprzu• Łyżeczka ostrej papryki lub ½ łyżeczki chili• 1 i ½ łyżeczki papryki•…
Baranina
Pasztet z baraniny
by marek • • 0 Comments
Tłustej baraniny l ½ kilo obrać z tłustości, wyżyłować, pokropić na parę godzin octem, naszpikować i upiec, polewając masłem i śmietaną. Wziąć cielęcą wątróbkę, ociągnąć skórkę i uskrobać na miazgę, kilo cielęciny wyżyłować i usiekać jak najdrobniej. Podsmażyć masło z cebulą drobno usiekaną, włożyć cielęcinę, podlać trochę wody lub bulionu, udusić i zmieszać z wątróbką. Utrzeć na miazgę 30 deka świeżej słoniny, namoczyć bułkę w mleku, wycisnąć, zmieszać z słoniną i całą masą mięsną, osolić, opieprzyć, wbić trzy żółtka i wyrobić dobrze. Położyć na półmisku warstwę farszu, warstwę pokrajanej w płaskie kawałki baraniny, kilka talerzyków cytryny, trochę kaparów, znów farszu i baraniny, potem nakryć ciastem francuskim, pokrajanym ząbkowym kółkiem w pasy, układając począwszy od brzegów półmisku jeden obok drugiego tak, aby brzeg jednego zakrywał cokolwiek drugi, na środku można zrobić kokardę lub różę z ciasta, posmarować jajkiem i wstawić na godzinę do pieca. Na wydaniu podjąć u wierzchu ciasto, podlać sosem bulionowym z kaparami lub truflami. Resztę podać w sosjerce. Pasztet ten można też podać w formie z ciasta pszennego.