Składniki:
- 1 kg cukinii
- 2 jajka
- vegeta
- mąka pszenna
- olej do smazenia
- ser żółty ( il. wg uznania )
Sposób wykonania:
Cukinie obrać i zetrzeć na tarce o grubych okach. Doprawiamy solą i wykładamy na sito by cukinia puściła sok. Po tym czasie dodajemy jajko, straty ser, jeśli masa jest zbyt rzadka możemy dodać mąki.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i łyżką stołową formujemy małe placuszki. Smażymy z obu stron.
UWAGA : wczoraj przetestowałam ten przepis na grillu a dokładnie tackach grillowych – rewelka 🙂 także polecam również na grilla
Dobra rada:
Placuszki są świetne z gulaszem lub sosem koperkowym :). Do samej potrawy można dodać zioła prowansalskie, koperek a nawet przyprawę do kurczaka 🙂
Przepis nadesłano na konkurs Letnie Grillowanie przez Goplane