Składniki:
- 1 kg grubych filetów z pangi
Marynata:
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka tartego chrzanu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- sól, mielony pieprz
Sos:
- ¾ szklanki dobrej śmietany kremowej
- ¼ szklanki majonezu
- 2 łyżki tartego chrzanu
- 2 łyżki posiekanych, ulubionych ziół
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka sosu sojowego
Sposób przyrządzenia:
Podzielone na porcje filety umyć i osuszyć. Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Używając pędzla dokładnie pokryć nią porcje ryby. Odstawić na noc do lodówki. Tak przygotowaną rybę piec na dobrze nagrzanym grillu przez około 4 minuty z każdej strony. W międzyczasie zmiksować składniki sosu. Upieczoną rybę podawać obficie polaną sosem chrzanowym.
Przepis nadesłany na konkurs Letnie Grillowanie przez Iwona Podgórna