Składniki:
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 1 główka czosnku
- 150 ml oleju rzepakowego (!)
- 20 ml jabłkowego octu winnego
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- 4 łyżki przyprawy do grilla
- 10 listków laurowych
- 10 kulek ziela angielskiego
- 2 suszone liście Kafiru
Sposób wykonania:
Karkówkę kroimy w plastry o grubości 1 cm. Delikatnie wałkujemy wałkiem do mięsa. Mieszamy olej z przyprawą do grilla, pieprzem i octem winnym. Ząbki czosnku kroimy na plasterki (wzdłuż). Na dnie naczynia układamy 5 liści laurowych, 1 liść Kafiru, 5 kulek ziela oraz 1/3 czosnku. Wylewamy na to 5 łyżek marynaty i układamy rozwałkowany karczek. Na karczku układamy 1/3 czosnku i polewamy marynatą. Kładziemy 3 – cią warstwę mięsa. Na niej układamy resztę czosnku oraz pozostałe przyprawy. Zalewamy resztą marynaty. Pojemnik szczelnie zamykamy i wstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Grillujemy obracając tylko raz! Dzięki temu karczek pozostanie soczysty. Smacznego!
Przepis nadesłany na konkurs Letnie Grillowanie przez Iwona Fostiak