Składniki:
- 1kg białej kiełbasy
- 20 dag ciasta francuskiego
- łyżeczka pikantnej przyprawy ziołowej
- żółtko
- tłuszcz
Sposób wykonania:
Białą kiełbasę opłukać, włożyć do niewielkiej ilości wrzątku, parzyć 15min. Wyjąć, ostudzić. Ciasto francuskie rozłożyć i posypać przyprawą ziołową, docisnąć dłonią. Pokroić w wąskie paseczki. Złożyć je po dwa razem. Zimną kiełbasę pokroić na kawałki o długości 10-15 cm. Każdy owinąć spiralnie podwójnym paseczkiem i posmarować rozkłóconym żółtkiem. Blachę wyłożyć natłuszczonym pergaminem, ułożyć kiełbaski w cieście. Piec w temperaturze 200st.do zrumienia ciasta ok 20 min
Przepis nadesłany na Letni konkurs Prymat przez Renata Kałużna