Składniki:
- 1 kg marchewki
- 750 ml (3 szklanki) rosołu warzywnego z kostki
- cebula
- łyżka oliwy
- łyżka świeżo startego imbiru
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- gęsta śmietana do dekoracji
Sposób wykonania:
Na patelni rozgrzewamy oliwę. cebulę obieramy, drobno siekamy i smażymy wraz z imbirem na oliwie około2 minut. Cebula powinna się tylko lekko zezłościć. Marchewkę obieramy, myjemy, osuszymy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Rosół zagotujemy. Do gotującego się rosołu dodajemy podsmażoną cebulę i startą Marchewkę gotujemy 20 min. na małym ogniu, aż marchewka będzie zupełnie miękka. Zupę miksujemy na gładki krem. Gdy jest za gęsta, rozcieńczamy rosołem lub wrzącą wodą. Przed podaniem doprawiamy wedle uznania, posypujemy kolendrom lub natką pietruszki i ozdabiamy kleksem śmietany.
Przepis nadesłany na konkurs ,,Pierogowy Konkurs Pychotka” Renata Kałużna