Składniki:
- 40 dag schabu
- cebula
- 15 dag pieczarek
- kieliszek czerwonego wina
- jajko
- bulka tarta
- mąka
- pieprz
- sol
- olej lub margaryna do smażenia
Etapy przygotowania
Schab podzielić na 2 części, w każdej zrobić nacięcie/kieszonkę ( by dobrze sie kroiło można mięso włożyć na godzinę do zamrażalki ). Pieczarki podsmażyć z cebulką i przyprawami – gdy ostygną nakładamy farsz w kieszonki, dla pewności można śpiąc otwór wykałaczką. Kotlety przyprawiamy z wierzchu i panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju, oliwie, margarynie – co kto woli w międzyczasie podlewając winkiem. Zamiast podlewać mięso winem można w nim trzymać surowe mięso przez noc.Przepis nadesłany na Letni konkurs Prymat przez Goplane