Składniki:
- 1 kg wołowej pręgi
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki oleju
- ¼ l czerwonego wina
- 2 łyżeczki sosu mięsnego w proszku
- 12,5 dag pieczarek z puszki
- 10 małych cebulek
Sposób wykonania:
- Mięso pokroić w plastry po czym oprószyć go solą oraz pieprzem i podsmażyć na rozgrzanym oleju.
Następnie wlewać wino po ścianie rondla do mięsa.
Wlać jeszcze zalewę z pieczarek oraz dodać sos w proszku.
Pozostawić na ogniu pod przykryciem około 2 godzin co jakiś czas obracając.
Na 30 min przed końcem duszenia dodać jeszcze małe cebulki a po 5 minutach dorzucić jeszcze pieczarki.
Przed podaniem mięso wyjąć, ułożyć na półmisku a sos doprawić do smaku solą oraz pieprzem i polać nim mięso.