Składniki:
- 15 dkg filetów z tilapii, pangi, dorsza
Mieszanka przyprawowa:
- 1 łyżka papryki
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka cebuli w proszku
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- ½ łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki ulubionych suszonych ziół
- ½ łyżeczki mielonego chili
- 2 łyżki oliwy
Sos:
- 1/3 szklanki majonezu
- 3 łyżeczki keczupu
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
Sposób przyrządzenia:
W słoiczku w2ymieszać dokładnie wszystkie składniki mieszanki przyprawowej. Uzyskaną pastą starannie natrzeć porcje ryby, odstawić na 15 minut. W międzyczasie zmiksować składniki sosu. Na dużej patelni rozgrzać olej i usmażyć na nim przygotowane filety. Smażymy po około 3 minuty z każdej strony. Usmażone filety wyłożyć na papierowy ręcznik aby obsączyć je z nadmiaru oleju. Tak przyrządzone filety wkładamy do przygotowanej bulki, polewamy obficie sosem, dodajemy ulubione dodatki i ze smakiem zjadamy. Kanapki z rybąn doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno jako drugie śniadanie w szkole, pracy itd.