Składniki:
- 50 dkg wołowiny bez kości pokrojonej w paski
- 4 szklanki różyczek brokuł
- 1 pęczek zielonej cebulki pokrojonej na 3 cm kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 3 nieduże pomarańcze obrane i podzielone na sekcje
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- ¼ łyżeczki mielonego chili
- olej
Sos:
- ¼ szklanki zagęszczonego soku pomarańczowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki wody
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
- 1 łyżeczka cukru
Sposób przyrządzenia:
W miseczce dokładnie wymieszać składniki sosu, odstawić. W dużej patelni lub woku rozgrzać 3 łyżki oleju, dodać pokrojone ząbki czosnku, smażyć chwilkę mieszając. Dodać cebulkę, imbir, chili i brokuły, smażyć mieszając 2 minuty. Za pomocą łyżki cedzakowej przełożyć zawartość patelni na talerz. Do pozostałego na patelni oleju dolać 2 łyżki, dodać wołowinę i smażyć mieszając aż straci różowy kolor, dodać sok pomarańczowy z dodatkami i dusić mieszając 2 minuty. Gdy sos się zagęści dodać pomarańcze i wcześniej obsmażone brokuły, chwilę podgrzewać mieszając i podawać. Jako dodatek podajemy ryż na sypko.